Διατροφική υποστήριξη σε άτομα της τρίτης ηλικίας, για τη διασφάλιση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την πρόληψη ή διαχείριση χρόνιων νοσημάτων.

Η τρίτη ηλικία αναφέρεται στη δεκαετία των 60 και αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως μια σημαντική και δημιουργική περίοδος στη ζωή των ανθρώπων. Η ηλικία αυτή συνήθως συμπίπτει με τη συνταξιοδότηση, και αποτελεί μια σημαντική μεταβατική περίοδο, η οποία επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα του ατόμου.

Κατά την τρίτη ηλικία, πραγματοποιούνται φυσιολογικές μεταβολές στη σύσταση του σώματος και τη λειτουργία των ιστών. Η μυϊκή και η οστική μάζα μειώνονται σταδιακά, ενώ το λίπος αυξάνεται. Χαρακτηριστικές αλλαγές συμβαίνουν επίσης στο πεπτικό σύστημα, με κυριότερες τη μείωση της γεύσης και της οσμής, αλλά και την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Επιπρόσθετα, σημαντικές αλλαγές πραγματοποιούνται στο νευρικό, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας για την προστασία της μυϊκής μάζας αλλά και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων που εμφανίζονται συχνά στην τρίτη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης σε συνδυασμό με την επαρκή θερμιδική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του ρυθμού διάσπασης του μυϊκού ιστού. Παράλληλα, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας από χρόνια νοσήματα όπως η στεφανιαία νόσος, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι κακοήθεις νεοπλασίες και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή προλαμβάνει την έκπτωση της νοητικής λειτουργίας και την εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα, τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, την αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ και τον ποιοτικό ύπνο αποτελούν τα μυστικά της μακροζωίας και της καλής ποιότητας ζωής του ατόμου στην τρίτη ηλικία.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιοι στόχοι των συνεδριών στα άτομα της τρίτης ηλικίας:

  • Έλεγχος του σωματικού βάρους και διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  • Κάλυψη των απαιτήσεων σε ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για τη διατήρηση της υγείας των οστών, της καρδιαγγειακής υγείας και της υγείας των νοητικών λειτουργιών.
  • Διόρθωση πιθανών διατροφικών ελλείψεων.
  • Διατροφική διαχείριση χρόνιων νοσημάτων.