Διατροφική υποστήριξη για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου (υπεργλυκαιμία) στο αίμα και ταξινομείται στον ΣΔ τύπου 1, τύπου 2 και τον διαβήτη κύησης.
Ο ΣΔ τύπου 1 διαγιγνώσκεται συνήθως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, όπου τα κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν ινσουλίνη. Ο ΣΔ τύπου 2, ο συνηθέστερος τύπος διαβήτη, εμφανίζεται συχνότερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, όπου τα κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν επαρκή ινσουλίνη ή η παραγόμενη ινσουλίνη δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλά απ’ τα κύτταρα λόγω ινσουλινοαντίστασης. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται σε ορισμένες γυναίκες στην εγκυμοσύνη και τις περισσότερες φορές, υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού.
Η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στον ΣΔ είναι καίριας σημασίας, καθώς η χρόνια υπεργλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιαγγειακή νόσο, νεφροπάθεια, διαβητική νευροπάθεια ή αμφιβληστροειδοπάθεια.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, η διατροφή κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνολική διαχείριση θεραπείας του διαβήτη, καθώς σε συνδυασμό με το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα που θα αποφασιστεί απ’ τον γιατρό, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή καθυστέρηση των επιπλοκών του διαβήτη. Η σύσταση της διατροφής σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) καθώς και η κατανομή τους στα γεύματα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα σακχάρου τόσο της νηστείας όσο και τα μεταγευματικά. Επιπρόσθετα, η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη γενικότερη καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου με ΣΔ, μέσω της βελτίωσης του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης καθώς και της ρύθμισης του σωματικού βάρους.
Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιοι στόχοι των συνεδριών στα άτομα με ΣΔ:
- Καλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
- Κάλυψη των απαιτήσεων σε ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
- Διατροφική εκπαίδευση και κινητοποίηση για αλλαγές στον τρόπο ζωής.
- Έλεγχος του σωματικού βάρους.
- Διόρθωση πιθανών διατροφικών ελλείψεων.