Διατροφική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του θηλασμού, για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης του βρέφους και την κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων της μητέρας.

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανικότερη τροφή το πρώτο εξάμηνο της ζωής, καθώς περιέχει δεκάδες ενεργά ένζυμα και ανοσολογικές ιδιότητες και συνεισφέρει στην προστασία κατά των λοιμώξεων και των αλλεργιών.

Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πολύ σημαντική, καθώς οι διατροφικές ανάγκες του βρέφους καλύπτονται μέσω του μητρικού γάλακτος. Είναι γεγονός ότι η συγκέντρωση κάποιων θρεπτικών συστατικών στο μητρικό γάλα, όπως οι βιταμίνες Α, C, D και το ιώδιο εξαρτάται, σε κάποιο βαθμό, από τη διατροφή της μητέρας και την επάρκεια των αποθηκών της.  Επίσης, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), λιπαρό οξύ σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, λαμβάνεται από τη μητέρα μέσω του μητρικού γάλακτος.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιοι στόχοι των συνεδριών κατά τη διάρκεια του θηλασμού:

  • Κάλυψη των απαιτήσεων της μητέρας σε ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Εφαρμογή πρακτικών που ενθαρρύνουν αρχικά τον αποκλειστικό θηλασμό και στη συνέχεια τον σταδιακό απογαλακτισμό.
  • Ομαλή απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Διόρθωση πιθανών διατροφικών ελλείψεων της μητέρας.
  • Παρακολούθηση της ανάπτυξης του βρέφους, σε συνεργασία με τον παιδίατρο, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και τον απογαλακτισμό.
  • Διατροφική διαχείριση ειδικών καταστάσεων όπως χορτοφαγική διατροφή ή θηλασμός στην εφηβεία.