Αξιολόγηση, παρακολούθηση και διατροφική υποστήριξη ατόμων που επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Η απώλεια βάρους μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την ψυχολογία ενός ατόμου. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι να υπάρξει σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας.

Πολύ συχνά, η απώλεια βάρους συνδέεται με την αυστηρή δίαιτα και την πείνα. Ωστόσο, πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αυστηρός περιορισμός της τροφής δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι γεγονός ότι οι στερητικές δίαιτες δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, πεσμένη διάθεση, πείνα αλλά και δυσμενή αλλαγή σε βιοχημικούς δείκτες όπως σάκχαρο ή χοληστερόλη. Επιπρόσθετα, αυτές οι δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε επεισόδια υπερκατανάλωσης τροφής και γρήγορη επαναπρόσληψη βάρους. Επιπλέον, το άτομο δεν εκπαιδεύεται διατροφικά, με αποτέλεσμα την απουσία ουσιαστικών αλλαγών στη διατροφική του συμπεριφορά.

Αντίθετα, μια εξατομικευμένη ισορροπημένη δίαιτα που καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του οργανισμού, μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ευεξίας και κορεσμού. Επιπλέον, η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με ταυτόχρονη βελτίωση στη συνολική υγεία του ατόμου. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρηθούν θετικές αλλαγές σε βιοχημικούς δείκτες όπως σάκχαρο ή χοληστερόλη, οι οποίες να σχετίζονται με τη σωστή αναλογία των θρεπτικών συστατικών στη δίαιτα. Παράλληλα, προστατεύεται η μυϊκή μάζα του ατόμου που χάνει βάρος, γεγονός πολύ σημαντικό για τη διατήρηση ενός καλού μεταβολισμού.

Πέρα από τη δίαιτα, είναι πολύ σημαντική η αλλαγή της σχέσης του ατόμου με το φαγητό. Βασικοί πυλώνες της καθοδήγησης για την αλλαγή αυτή αποτελούν η διατροφική εκπαίδευση του ατόμου, η διερεύνηση των συμπεριφορών και των συνηθειών που αποτελούν εμπόδια στην αλλαγή και η υιοθέτηση νέων συνηθειών που έχουν να κάνουν τόσο με τη διατροφή όσο και με την άσκηση.

 

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιοι στόχοι των συνεδριών:

  • Διατροφική αξιολόγηση και εκπαίδευση.
  • Παροχή εξατομικευμένων διατροφικών οδηγιών και προγράμματος διατροφής.
  • Απώλεια βάρους και προστασία μυϊκής μάζας.
  • Αλλαγή της σχέσης με το φαγητό χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT).