Διατροφική υποστήριξη για τη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας.
Η δυσλιπιδαιμία αναφέρεται στη διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα όπως αύξηση της ολικής χοληστερόλης, των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή των τριγλυκεριδίων ή μείωση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL). Η δυσλιπιδαιμία μπορεί να οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό ή σε γενετική προδιάθεση και μπορεί να συνυπάρχει με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή αυξημένο βάρος.
Η διάγνωση της γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος, αφού έχει προηγηθεί νηστεία 10-12 ωρών. Τα φυσιολογικά όρια των λιπιδίων εξατομικεύονται ανάλογα με την παρουσία ή μη άλλων παραμέτρων που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η βελτίωση της δυσλιπιδαιμίας είναι καίριας σημασίας, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 1 τοις εκατό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 2 τοις εκατό.
Η τροποποίηση της διατροφής, η άσκηση και ο έλεγχος του βάρους αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη απ’ τον θεράποντα ιατρό. Πολυάριθμα ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μείωση του κορεσμένου λίπους, των trans λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης, σε συνδυασμό με την αύξηση των διαλυτών φυτικών ινών και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στη διατροφή συμβάλλουν στη βελτίωση της.
Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιοι στόχοι των συνεδριών στα άτομα με δυσλιπιδαιμία:
- Βελτίωση των λιπιδίων στο αίμα.
- Κάλυψη των απαιτήσεων σε ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
- Διατροφική εκπαίδευση και κινητοποίηση για αλλαγές στον τρόπο ζωής.
- Έλεγχος του σωματικού βάρους.
- Διόρθωση πιθανών διατροφικών ελλείψεων.