Διατροφική υποστήριξη πριν την εγκυμοσύνη για την κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων, τον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη βελτίωση της γονιμότητας.

Η σωστή προετοιμασία του οργανισμού πριν την εγκυμοσύνη είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά τη χρονική περίοδο πριν από τη σύλληψη, ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντικός, καθώς το αυξημένο ή χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας και τη γονιμότητα. Παράλληλα, η έναρξη της εγκυμοσύνης με φυσιολογικό βάρος σώματος είναι πολύ σημαντική για την υγεία της μητέρας αλλά και του εμβρύου.

Επιπρόσθετα, η διατροφική κατάσταση λίγο πριν από τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει την έκβασή της εγκυμοσύνης, καθώς επιδρά στις κρίσιμες διαδικασίες της ανάπτυξης του εμβρύου, που αρχίζουν νωρίς κατά την κύηση, καθώς και τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών για το έμβρυο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φυλλικό οξύ, βιταμίνη που είναι πολύ σημαντική πριν από τη σύλληψη, καθώς συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγγενών διαταραχών του νευρικού σωλήνα στο βρέφος, κατάσταση που σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Επιπλέον, η ισορροπημένη διατροφή έχει βρεθεί ότι επηρεάζει θετικά και την αντρική  γονιμότητα.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιοι στόχοι των συνεδριών πριν την εγκυμοσύνη:

  • Έλεγχος του σωματικού βάρους
  • Κάλυψη των απαιτήσεων σε ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Διόρθωση πιθανών διατροφικών ελλείψεων.
  • Βελτίωση γονιμότητας και στα δύο μέλη ενός ζευγαριού.