Διατροφική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη βελτίωση ή διατήρηση της υγείας.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μια περίοδο σημαντικών αλλαγών στη ζωή της γυναίκας, οι οποίες προέρχονται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της. Οι ορμονικές αυτές αλλαγές γίνονται σταδιακά και ξεκινούν κάποια χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, την περίοδο δηλαδή της κλιμακτηρίου (ή προεμμηνόπαυσης).

Συνηθέστερα συμπτώματα της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης περιλαμβάνουν οι εξάψεις, η ταχυκαρδία, οι διαταραχές ύπνου και οι ψυχολογικές διαταραχές. Επίσης, η προσπάθεια της διατήρησης του σωματικού βάρους γίνεται πιο απαιτητική, καθώς είναι αισθητή μια αυξανόμενη τάση για εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς με ταυτόχρονη μείωση του μυϊκού ιστού. Αλλαγές μπορεί να συμβούν και σε μεταβολικό επίπεδο, όπως αύξηση της ολικής χοληστερόλης, αύξηση του σακχάρου καθώς και εμφάνιση του φαινομένου της αντίστασης στην ινσουλίνη. Επιπρόσθετα, το σκελετικό σύστημα μπορεί να εμφανίσει αλλαγές μακροπρόθεσμα, καθώς η οστική μάζα προοδευτικά μειώνεται, με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης.

 

Η διατροφή είναι σημαντική κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των άμεσων συμπτωμάτων, στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους αλλά και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά ή οστεοπόρωση.

 

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιοι στόχοι των συνεδριών κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης:

  • Έλεγχος του σωματικού βάρους και διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  • Κάλυψη των απαιτήσεων σε ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την διατήρηση της υγείας των οστών και της καρδιαγγειακής υγείας.
  • Διατροφική διαχείριση πιθανών συμπτωμάτων όπως αυξημένη χοληστερόλη ή ινσουλινοαντίσταση.