Η διατροφή στο γραφείο αποτελεί ένα καθημερινό στοίχημα, καθώς λόγω της πίεσης του χρόνου, οι σωστές διατροφικές επιλογές περνούν συχνά σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, καταφεύγουμε σε γρήγορες και εύκολες λύσεις, όπως το να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω, να «τσιμπήσουμε» κάποιο λιπαρό σνακ ή ακόμα και να παραμείνουμε νηστικοί.

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες στο γραφείο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας. Η επιλογή τροφών χαμηλής διατροφικής αξίας όπως σφολιατοειδή ή γλυκά και η απουσία γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ευθύνονται για τις απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα καθώς και για την ανεπαρκή κάλυψη του οργανισμού μας με σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αυτό πολύ συχνά έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε εξάντληση, χαμηλή πνευματική απόδοση, υπνηλία και κακή διάθεση.

Ωστόσο, η σύγχρονη καθημερινότητα απαιτεί ενέργεια και πνευματική διαύγεια, με αποτέλεσμα η ισορροπημένη διατροφή στο γραφείο να γίνεται ο ισχυρότερος σύμμαχος μας. Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής:

 1. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο πρωινό! Το πρωινό προσφέρει ενέργεια και ρυθμίζει την όρεξη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία για τσιμπολόγημα. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει χρόνος να καταναλωθεί στο σπίτι, μπορούμε να το φάμε με το που φτάσουμε στο γραφείο.
 2. Φροντίζουμε να έχουμε υγιεινά σνακ στο γραφείο, τα οποία βοηθούν να ελέγχουμε την όρεξη μας πριν από το κυρίως γεύμα! Οργανώνουμε λοιπόν το συρτάρι του γραφείου μας με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς σε μερίδες, ενώ φυλάμε στο ψυγείο λίγα φρέσκα φρούτα, γιαούρτι και τυρί. Είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε μία ή δύο φορές ενδιάμεσα των κυρίως γευμάτων και όχι παρατεταμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακολουθούν κάποιες ιδέες για το σνακ:
 • Παξιμαδάκια ολ. άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών
 • Μικρή αραβική πίτα ολ. άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα ή καπνιστό σολομό και μαρούλι
 • Αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς
 • Σπιτική μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη
 • Φρούτο εποχής με ταχίνι
 • Φρούτο εποχής με μαύρη σοκολάτα
 1. Προτιμάμε το σπιτικό φαγητό για κυρίως γεύμα, καθώς παρασκευάζεται με υλικά που γνωρίζουμε και ελέγχουμε. Αν δεν έχουμε μαγειρέψει από την προηγούμενη ημέρα, μια εύκολη λύση είναι να βάλουμε σ’ ένα τάπερ λαχανικά με βρασμένα αυγά ή τόνο.
 2. Αφιερώνουμε στον εαυτό μας 15 λεπτά ηρεμίας για το κυρίως γεύμα. Όταν τρώμε και παράλληλα δουλεύουμε, δεν αντιλαμβανόμαστε το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο.
 3. Δεν ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε, καθώς ακόμη και μία ήπιου βαθμού αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη και τη συγκέντρωση μας. Ένα μεγάλο μπουκάλι νερού πάνω στο γραφείο μας το υπενθυμίζει.

Η καλή οργάνωση και η προετοιμασία απ’ το σπίτι καθώς και οι μικρές σταδιακές αλλαγές στην καθημερινότητα συντελούν ώστε να υιοθετήσουμε υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες στον χώρο εργασίας, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη για τον οργανισμό μας.